מי הזיז את הדגנים שלי? כל האמת על אוכל ללא דגנים לחתול
מי הזיז את הדגנים שלי? כל האמת על אוכל ללא דגנים לחתול
מאז תחילת האינטרנט, תמונות וסרטונים של חתולים שמתנהגים בצורה משעשעת ולפעמים גם מוזרה היו להיט.
אנחנו בתור בני אדם, לא תמיד מסוגלים לפענח את ההתנהגות של החתולים אבל דבר אחד הוא בטוח – הם יודעים להעריך ארוחה טובה והם יכולים להיות מאוד בררנים באוכל שלהם.
במהלך השנים האחרונות אנחנו עדים לשינוי תודעתי גדול מאוד בנוגע למרכיבי המזון של החתולים, המגמה בשוק היא ליותר שקיפות לגביי תכולת שקי האוכל ומרבית החברות הרציניות בשוק מציגות ליין מוצרים אשר מתהדרים בתואר "ללא דגנים".
חשוב לציין שלא כל הדגנים הם רשעים מרושעים, יש סוגים של אוכל לחתול שמכילים דגנים מלאים, איכותיים ובריאים.
בכמות הנכונה דגנים ואפילו קצת גלוטן (רחמנא ליצלן) יכולים להיות מרכיבים טובים ומזינים לאוכל החתול.
למה יש דגנים באוכל לחתולים?
הסיבה העיקרית שבגללה דגנים עדיין מככבים ברשימות מרכיבי המזון היא פשוטה – המחיר, דגנים כמו תירס (הגידול הנפוץ והזול ביותר בעולם) חיטה ( הגידול השני הפופולרי ביותר וגם דיי זול) ואורז לבן( ניחשתם נכון! מקום 3 ברשימת רבי המכר של הדגנים וגם זול ביותר).
יצרניות המזון הן עסק כלכלי ומילת המפתח ברוב המקרים היא רווח, ככל שהעלות הייצור נמוכה כך הרווח גדול יותר ולעיתים זה בא על חשבון הבריאות של החתול.
דגנים זולים עוזרים לייצר מזון זול שניתן למכור במשקלים גבוהים וכך לגרום לאנשים לחשוב שהם מקבלים תמורה טובה לעלות שבעצם הם שילמו על שק של תירס מעובד עם קצת שאריות בשר.
חלק ניכר מסוגי המזון בקטגוריית מזון חתולי הרחוב מבוססים בעיקר על תירס או חיטה.
כאשר היצרנים ממתגים את המזון הפשוט באריזות מהודרות הם מעלים את ערך המוצר ללא סיבה אמיתית, ואנחנו הצרכנים עוזרים לשמור על כיסי יצרניות המזון תפוחים ועל בטן החתול מלאה אבל יש לכך מחיר בריאותי.
מה לא טוב בדגנים?
דגנים ככלל ובעיקר דגנים מעובדים מכילים כמות גדולה מאוד של פחמימות פשוטות עם אינדקס גליקמי גבוה.
חתולי בר בטבע כמעט ולא אכלו פחמימות, על ידי האכלה במזונות עשירי דגנים, אנחנו כופים על החתולים כמות פחמימה שהם לא זקוקים לה ושלמערכת העיכול יהיה קשה להתמודד עימה.
כתוצאה מצריכה מופרזת של פחמימות פשוטות שגורמות לעלייה חדה ואז לצניחה ברמות הסוכר בדם, אנחנו מגבירים משמעותית את הסיכוי לכך שהחתול יסבול מעודף משקל ואפילו סוכרת.
ישנם חתולים שעקב צריכת מזון לא מתאימה נגזר עליהם לאכול מזון רפואי לכל החיים.
מזון עם פחמימה פשוטה מדגנים זולים מתפרק מהר יותר ולכן החתול יחוש רעב מוקדם יותר, בהשוואה למזון אשר מתבסס על יותר בשר וחלבון מאשר פחמימה.
ומה בכל זאת טוב בדגנים?
חשוב להבין שהדגנים במזונות זולים הם מעובדים ולרוב תוך כדי תהליך העיבוד הם איבדו חלק גדול המרכיבים שמעניקים להם ערך תזונתי כלשהו.
הסוד הוא ללא ספק הוא במינון, אוכל מומלץ יכול להכיל כמות מסוימת של דגנים כל עוד המרכיב העיקרי הוא בשר או דגים.
כל צורה לא מעובדת של דגנים היא עדיפה על פני האופציה המעובדת, אורז חום עדיף על פני אורז לבן, חיטה מלאה על פני קמח חיטה וכו'.
ישנם דגנים שאנחנו יודעים שהם כן מומלצים ובעלי אינדקס גליקמי נמוך בזכות תכולת סיבים תזונתיים גבוהה כמו שיבולת שועל, שעורה ואורז חום מלא כפי שציינו.
עכשיו תכלס, מה הופך אוכל ללא דגנים לבריא יותר?
האמת היא שברגע שמוציאים את הדגנים נוצר ואקום של מרכיבים במזון, לשמחתנו מרבית החברות מחליפות את הדגנים הזולים בבשר או דגים שהם חומרי הגלם החשובים והיקרים ביותר בתזונת החתול.
חתול אשר ניזון מאוכל שעשיר בבשר וחלבון בשילוב עם דגנים מלאים, מקבל תזונה שהיא דומה יותר למה שקיבל בטבע בימים שלפני שהפך לחיית בית מבויתת.
ברגע שמוציאים את כל הדגנים, המזון מכיל מעט פחמימות, בלי פחמימה האינדקס הגליקמי של האוכל נמוך ולכן לא משפיע רבות על רמת הסוכר בדם של החתול, החתול נשאר שבע לאורך זמן והסיכוי שלו להשמין ולפתח סוכרת פוחת דרמטית.
כמובן שיש חתולים שאלרגיים לדגנים, ולכן יפיקו תועלת רבה ממעבר לאוכל בלי דגנים אבל תופעה זו אינה נפוצה ולרוב חתולים יהיו אלרגיים דווקא למקורות החלבון במזון.
למה עוד צריך לשים לב?
מזון ללא דגנים לרוב יכיל יותר חלבון אבל הוא גם עלול להכיל יותר אחוזי שומן, צריך לוודא שהחתול שלכם מקבל את כמות המזון הנכונה.
במעבר מאוכל עשיר בדגנים לאוכל ללא דגנים, אתם כנראה תצטרכו להאכיל את החתול שלכם בכמות קטנה יותר כי הוא יהיה שבע יותר לאורך זמן ולכן צריכה להיעשות התאמה.
מרבית המזונות ללא דגנים הם יקרים יותר מאשר אלו המכילים דגנים בשל עלות חומרי הגלם, צריך לקבל עובדה זו בהבנה, משלמים יותר אבל גם מקבלים אוכל איכותי ובריא.
לסיכום
קצת דגנים איכותיים במזון זה בסדר, הרבה דגנים זה לא טוב, הדבר החשוב ביותר הוא להסתכל על רשימת המרכיבים ולוודא שהמרכיב העיקרי במזון זה בשר או דגים ולא תירס, אורז לבן או חיטה.
יש גם מזונות שהרכיב הראשון יהיה דגן או אפילו קטניות כלשהן אבל הם יכילו הרבה אחוזי חלבון ועדיין יחשבו איכותיים יחסית.
קטניות הם תחליף טוב למקור הפחמימה על חשבון הדגנים, הם מכילים פחמימות מורכבות, חלבונים והרבה סיבים, ויטמינים ומינרלים.
עוד טיפ קטן, תפוח אדמה הוא אומנם לא מוגדר כדגן אבל מבחינת הערכים התזונתיים הוא דגן לכל דבר ועניין ולכן לא מומלץ להאכיל במזונות שהמרכיב הראשון שלהם הוא תפוח אדמה, או שתפוח האדמה מופיע ברשימת המרכיבים 3 פעמים ומעלה.